srcstv.ro
srcstv.ro
Home Astronomie
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008 23:29

Astronomia

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
din limba greacă, άστρον astron: stea, νόμος nomos: lege

Este ştiinţa care studiază legile ce guvernează cosmosul, adică corpurile cereşti și evenimentele ce au loc dincolo de atmosfera terestră cum ar fi stelele, planetele, cometele, galaxiile sau radiaţiile cosmice de fond. La fel, studiază forma și formarea universului. Cei care studiază astronomia se numesc astronomi.

Astronomia este una dintre cele mai vechi științe datând încă din perioada Greciei Antice. În secolul al VII-lea, în Anglia astronomii se foloseau de poziția stelelor în navigație .

În perioada contemporană, aproape toți astronomii au cunoștințe solide de  fizică, iar rezultatele observațiilor sunt puse în context astrofizic, astfel încât astronomia și astrofizica au dobândit definiții foarte apropiate.
Astronomia nu trebuie confundată cu astrologia, o pseudoştiinţă care încearcă să prezică destinul persoanelor pe baza traiectoriilor unor obiecte cerești.

În istorie, observatorii amatori, studiind cerul ca hobby, au jucat un rol deosebit în descoperirea unor fenomene astronomice, astronomia fiind una din puținele științe în care amatorii încă mai joacă un rol important, în special la descoperirea și monitorizarea fenomenelor tranzitorii, doar că aceștia au acces limitat la uneltele performante ale astronomilor profesioniști. Este suficient un binoclu pentru a putea vedea obiectele cerești ca planetele din  sistemul nostru solar, cometele sau sateliţii, dar și câteva roiuri stelare, nebuloase și galaxii mai strălucitoare. Prin telescoape se pot observa nebuloase - nori de gaz din galaxia noastră, roiuri stelare - aglomerări de stele și galaxii. Se mai pot vedea ploi de meteori, petele solare, grupuri de planete (conjuncții), luna. Mulți astronomi amatori fotografiază cu succes corpurile cerești din sistemul solar sau din galaxie.

 

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Astronomie